onsdag 20 augusti 2014

Augusti - Semester del 2

Hej igen vänner...

Då kör jag ett inlägg för Augusti som får innehålla vår semester tripp nr 2. Den stora semestern för oss är ju alltid Sverige på sommaren och då oftast runt mina trakter, Borås. Många har inte riktigt förstått detta utan frågar när man ses vad vi ska göra på semestern? Man kan nog säga att vår semester mest blir som er vardag eller iaf som er helg, med undantag från lite utflykter då och då.

Denna gång blev det en extra semester och det var av den anledningen att sonen skulle på en veckas läger i Ohio i USA. Detta var ett scooterläger ( sparkcykel).

Mannen och sonen lämnade Sverige några dagar tidigare än mig och dottern. De gjorde en dag i NY på vägen också. Väl framme på lägret så träffade sonen sin amerikanska kompis från Hongkong. Glada och förväntansfulla för en hel vecka med bara skoj.


Mannen åkte tillbaka till NY där han mötte upp mig och dotter. Önskemålet från dotter var ju självklart shopping och turista, vilket vi gjorde. Det blev extra kul när några vänner kom över och gjorde oss sällskap under veckan.



 Här stod ju tidigare World trade center, nu minnesmonument.

Central park.

Det bästa på hela NY trippen var helt klart att gå på Broadway och se en riktig musikal. Vi valde (jag valde) Phantom of the opera. Dottern var ju sådär road, tyckte att ska vi verkligen lägga pengar på en teater där de bara sjunger gamla sånger? Men hon var helt tagen efteråt, var verkligen så bra! Vi hade också super platser, rad 4 från scenen.





Sedan blev det lite nattsudd, och vips så hade denna veckan passerat.



NY är verkligen som de flesta säger - Staden som aldrig sover. En riktigt trevlig storstad som bjuder på många guldkorn. Får man klaga på något så var det dyrt att åka taxi och bo ska vi inte prata om. Små sunkiga rum för måååånga tusenlappar. Vi bytte hotell efter två dagar. Nu var det ju sommar oxå och mycket var bokat så är man ute i riktigt god tid och inte åker på högsäsong kan man säkert spara en peng. Mannen åker nu vidare till Ohio för att hämta sonen. Jag och dotter tar oss vidare med flyg till San Francisco där vi landade 5 timmar senare. Vi ska möta upp killarna om några dagar.

Här flyger vi in över San Francisco, helt annorlunda landskap. Här bodde vi i hamnområdet, Fischermans Wharf. Många tycker detta är för turisit - we love it....
Underbara fiskrestauranger, shopping, havet och inte minst - Alkatraz!

Detta fängelse ansågs ju vara väldens rymningssäkraste fängelse. Kan man inte tro när jag står på land och blickar ut över ön, hur svårt kan det vara att simma? Det är det! Vi blev tipsade att köpa biljetter tidigt då de på sommartid är oftast utsålda. Vi kollade i Juni första gången och då var det slutsåld till slutet av Augusti?? När vi väl var där så var det självklart samma sak. Man kan dock köpa några biljetter på morgonen om man står i kö vid 06, och då måste alla som ska ha biljetter vara med, endast begränsat antal.
Vi fick tag i biljetter på ett annat sätt - svarta marknaden - urk....dubbelt så dyrt men enkelt och det funkade ju bra ( vilket såklart är en chansning)

Den lilla ön Alatraz Island, byggdes om till en anläggning för militärer i mitten av 1800 talet. 1934 blev det världens mest rymningssäkra fängelse, pga av vattnet runt om. Som jag tidigare sa, vore ju lätt att simma? Vattnet blir sällan varmare än 8-10 grader och är mycket strömt. Fångarna på Alcatraz var de enda fångarna som fick duscha två ggr i veckan i varmt vatten, för att de inte skulle bli vana vid kallt vatten och lättare då att överleva vid rymning.  Det finns en grupp fångar som försvann från fängelset, rymmarna sköts oftast eller drunknade. I fängelset satt bla Al Capone.

Här kommer några bilder från vår tur på ön och i fängelset Alcatraz.




Några av er kanske har sett filmen med Clintan? Flykten från Alcatraz. Mycket spännande film som är en verklighets berättelse. Det finns 3 fångar som rymde som de aldrig hittade och som de eventuellt tror klarade sig till land på en flotte de hade byggt av regnjackor. Det var Frank Morris och bröderna Anglin. Från början var de 4 st som planerade men i Allan West lyckades aldrig komma med till slut och dog senare i fängelse. Det tog ett år av planering innan de 3 fångarna lyckades ta sig ut den 11 Juni 1962. Under de åren Alcatraz var öppet försökte 36 fångar rymma, 15 av dessa dog. Endast 3 st vet de ju inte om de klarade sig eller inte? Fängelset stängdes 1963 eftersom det inte var ekonomiskt försvarbart.

Självklart såg vi bron, golden gate bridge.


Vi åkte förbi huset där Jimi Hendrix bott och spelade in sina första skivor.


Jag och dotter tog en stadstur men trivdes bäst i hamnen...
Vi besökte även pir 39 och här hälsade vi på dessa bjässar.....massa valrossar som bökar och stökar runt.





 Vi besökte också världens krokigaste gata, den var krokig. Spårvagnar mm mm



 Då var det dax för lite bil ist för flyg. Vi hyrde en bil och gav oss ut på vägarna. Slutstation var Los Angeles via highway 1, och Big sur.

Denna underbart vackra kustväg har säkert ni hört talas om. Vi körde denna på två dagar, skulle gärna velat stanna på mer stopp men vi har ju inte semester hur länge som helst:)
Sträckan kallas ju annars pacific coast higway och går längs Kaliforniens kust från San Diego, nära Mexikanska gränsen till Leggett norr om San Francisco. Vi åkte mellan SF och LA.

Vi stannade och fotade längst hela vägen, åt gott och tog in på små hotell. Ganska tidigt på trippen passerade vi över denna bron, brixby brige från 1930 talet.




 Så här såg ett av boendena ut längs vägen..



Vi närmar oss Los Angeles och fösta stoppet blir en heldag på Six flags, ett jättenöjesfält. Då vi visste att det skulle vara tok mycket folk och köer upp till 2 timmar hade vi redan bestämt oss innan att köpa ett vip pass, galet dyrt men man gick före hela kön och kunde åka två gånger utan att stiga av. Inträde och vip pass gick på 1500 kr per gubbe, men detta rekommenderar jag verkligen om man vill få ut de bästa av dagen, spara en slant extra innan ni åker så ni har den möjligheten. Vi åkte allt på hela nöjesfältet ( jag bangade några ). Den första vi skulle åka skulle enl kartan var en uppvärmning så inte så farlig. Mannen läste kartan över området och attraktionerna, och gammal orienterare som han är så tror ju man att han kan detta med att läsa karta. Kan säga att vårt första åk inte var uppvärmnings åk utan en av de värsta....hua vad läskig den var...



Kör vidare nästa dag och kör några klassiker som Venice beach som alla pratar så gott om som vi inte alls gillade...mycket speciellt område. Känd för sina olika sportanläggningar och kanske inte minst detta utegym.



Stranden är ju lång och stor men fortfarande tyckte jag, vi att det var för mycket skumma typer och här är det även lagligt att röka på så många cannabisbutiker mm mm.
Vi åker vidare till Hollywood och walk of fame, här var vi inte heller ensamma - så mycket folk..




Även här såldes såldes droger och jag tyckte det var lite för mycket uteliggare mm mm runt detta ställe. Kom hit snabbt åkte ännu snabbare härifrån...


Vidare till den berömda skylten... HOLLYWOOD.....


Härliga stopp. Riktigt coola husmålningar fanns också.




14 timmar senare med direktflyg från LA till Hk så landar vi på hemmaplan. Har aldrig flugit så långt tidigare, direkt. Nöjda med sommaren säger vi hej från oss och i morgon börjar vardagen här, skola och allt som hör till.

Sköt om er / Lena








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar