torsdag 28 oktober 2010




Kia ora ( hej, välkommen, på maori språk)

10 dagar, 9 nätter i Nya Zeeland. Denna gång blir det mycket upprepande av orden, vackert, underbart, fantastiskt och helt enkelt nice! Ska lägga in mycket bilder men börjar med lite fakta. Invånare 4 miljoner. Språk, engelska, maori. Klimat, liknande som Sverige men ingen snö. Landet består av två öar, Nord ön och syd ön. Syd ön är känd för sitt dramatiska landskap som man kan likna med bergen, fjordarna i Norge. Här på södra ön är det vandring och njuta i naturen som är störst, kajaking och även äventyr som bungyjump. Ni som har sett sagan om ringen, det var här den spelades in. Vi valde dock norra ön pga. det fanns mer som lockade oss som barnen kunde vara med på. Men även här är det äventyr som gäller, här får ni hänga med på vår resa.
Dag 1. Vi flyger direkt flyg från Hongkong till Nya Zeeland, till staden Auckland. 11 timmars flygresa och tidskillnad på 5 timmar gör oss helt slut. Vi landar NZ tid runt 8 på morgonen, hotellet som är bokat första natten tar emot oss först runt 14 tiden. In med väskor. Fika och sedan till The sky tower, tornet mitt i stan som är högre än eiffel tornet.

Här gick vi runt och tittade ner mot staden och bort mot alla dessa kullar. Några timmar senare drar vi vidare till Akvariet Kelly Tarlton, underwater world. Här kan man åka genom tunnlar i glas och se NZ under vatten med alla dessa fiskar och andra djur. Det som imponerade på oss här var pingvinvärlden, här var det antarktiskt klimat.

Äntligen blev klockan runt 14 och vi tog in på vårt hotell. Helt slutkörda. Beställde upp middag och kl. 18 slocknade alla, 14 timmar senare vaknar vi till en ny underbar dag!
Dag 2. Nu till den stora prövningen, husbilen! Japp, vi hade bestämt oss tidigare när vi planerade resan att detta blir ingen lyx tripp, utan en äventyrsresa. Bara att köra omkring och sova i en husbil är stort äventyr för oss!, vänster trafik. Nu var ju detta en ny, stor bil, med platt tv, dusch, varmvatten i bilen och självklart ac eller värme, vi använde dock alltid värme. Våren var på väg men för oss var det ganska kallt med ca. 16 grader, lite regn men mest sol och då steg ju tempen. Körsbärsblommorna blommade för fullt och det är lite förvirrande att det är vår när man åker från hösten och allt är tvärtom!

Alla väskor och barn på plats. Vi har ju gjort en karta över vad vi vill se och uppleva och detta känner jag att man nog måste göra om man ska hit. Annars blir det lätt att man bara åker. Vi åkte till staden Rotorua. Här började vi med den coola Zorben, som bara finns i NZ. En jätte badboll med vatten i som slängs ut i backarna med vi i. Första turen med kidsen och mannen, nästa åk jag och dottern. Så kul............

Efter Zorben var det dax att leta efter en camping. Jag kände att jag ville bo på en riktig camping med dusch och el. Hade läst att NZ har de vackraste campingplatserna i världen, hmmm...........Jag kan väl säga av alla ställen så var jag impad av två, resten var liknande campingar som Sverige, vet inte riktigt vad jag hade tänkt mig här? Vi tog in vid en sjö och kopplade upp oss, natti natti.Dag 3. Nu åker vi till Wai-O-Tapu. Detta är ett område bubblar och luktar riktigt illa. NZ är ju en vulkan ö och känd för sina utbrott och även för sina jordbävningar. Det kallas för geothermiska ormråden, ett område med gejsrar och annat som bubblar från marken. Här besökte vi också dessa gyttjepölar som stod och bubblade. En gång om dagen fick en av de största gejsrarna lätta på trycket.

Efter detta åkte vi linbana upp till en topp för att skåda dess vy och tillbaka åkte man dessa saker, vi köpte flera åk till barnens förtjusan. Vi kör samma camping i tre dagar.

Dag 4. Cross åk för sonen och sedan till en stor får farm. I NZ finns det över 40 miljoner får! Då är inte fårskallarna till människor inräknade, ha ha............På farmen fick vi se alla olika sorters får, får vallning och matning av små lamm. De bästa här tyckte vi dock var att få se ett får klippas. En fårklippare klipper runt 300 får per dag, undra hur många timmar han jobbar? Det känns på fåret som vi känner när vi klipper oss, inget alls men de sa att de kan känna sig lite nakna direkt efteråt. Min favorit var helt klart rasta fåret, hur söt kan man vara?

Nu har vi bokat en kvälls aktivitet, vi åker buss till en Maori by. Maori folket är NZ urbefokning.
Mycket speciella med tatuerade ansikten efter vilken by de tillhör. De dansade sin dans, och vi fick middag som var tillagad under jord med varma stenar.

Här lägger de kött, potatis mm mm och låter de "koka" runt tre timmar, sedan är det klart att äta. Mycket gott, men med lite röksmak. Maorina hälsa genom att puffa näsan mot varandra två gången, och så hälsade de även på oss. Lite konstigt kändes det allt, hoppas man luktade gott i munnen........................


Dag 5. Nu åker vi vidare till Waitomo. Här kom en av de campingplatserna som var riktigt fina.
Här var det kul för barnen med stora hoppkuddar och en underbar strand. Bibliotek på campingen och datarum, så här njöt vi under dagen av solen, stranden och alla trevliga människor.
På eftermiddagen åkte vi till grottorna som är mycket kända här. Denna dag besökte vi glowworm caves. Vi gick och sedan åkte man båt genom grotta och överallt i taket lyste små små "stjärnor" som var lys maskar, i miljoner..............sååååå vackert och magiskt, det går inte med ord beskriva denna känsla. Efter turen sa guiden att han missat att säga att vi skulle hålla igen munnen när vi tittade upp för ibland trillar de ner, urk.................dock ingen mask måltid under denna tur.
Dag 6. Nu går vi turen genom en av de största grottorna. Här kör de även black water rafting, man åker då i vattnet med pannlampa, våtdräkt och sitter i en stor badring. När kidsen fick se detta blev de dock inte så sugna och tur var det, 12 års åldersgräns och det tackar även jag för!

Dag 7. Vi åker vidare till Hahei. På vägen besökte vi ett fågelställe som man äntligen fick se en levande Kiwi fågel. Dessa är nattdjur och svåra annars att få se. Mycket speciella fåglar som inte kan flyga och de finns bara på NZ. På NZ finns inga giftiga djur, kan vara skönt att veta! Tyvärr fick man inte ta kort på kiwin i dennas "natt"miljö men så här ser den ut.

Här i Hahei avnjöt vi även en god middag i en omgjord kyrka, riktigt fint och coolt.
Dag 8. Idag har vi bokat en kajak tur på närmare 4 timmar. En vuxen och ett barn i varje kajak. Vi paddlade runt i grottor och fick se levande stora rockor i vattnet. Helt kristallklart vatten och mycket trötta armar, men ack så vackert!

Efter kajakturen blev det mer aktivitet för armarna. Nu åkte vi till hot water beach. Här under lågvattnen kan man gräva sitt egna hål och vattnet är nu mycket varmt och skönt. Detta pga den varma bubblande marken här. På vissa ställen kunde man inte ens gå pga. hettan. Vi var här en söndag, denna helg var det stor helg och de var även lediga måndagen så mycket folk var det men barnen fick gräva och njuta av denna varma pöl. Det sägs ju att gräver man ett hål rakt ner från Sverige så är det NZ man kommer ut i, kanske om vi gräver lite mer så kunde vi ses!


Dag 9. Nu kör vi tillbaka mot Auckland och tar in på ett ställe nära flygplatsen. Vi börjar packa och gör inordning bilen för av lämning i morgon. Summan av denna resa är att Nya Zeeland är verkligen ett fantastiskt land och jag är så glad att jag har fått uppleva denna del av världen. Har man planer hit så tycker jag att man måste ta en funderare på vad man vill uppleva med resan. Från Swe är det ju grymt långt, 24 timmars flyg, 12 timmars tidskillnad. Kontrasterna är ju inte lika stora som tex. Asien Det är ganska dyrt, mat och alla aktiviteter, men ack så vackert! Jag är också helt fascinerad av människan och språket, man ser nästan lika ut men pratar helt olika, (maori) ändå kan man ofta göra sig förstådd, är inte detta fantastiskt med världen?

Jag avslutar denna gång med vad en maori sa, "if you shold ask me what is the greatest thing in the world, the answer would be: It is people, it is people, it is people."

Kram på er alla, Lena

söndag 10 oktober 2010

Hej vänner

Hösten har även nått Hongkong. Igår var det regn och rusk men idag skiner solen och värmen har vi allt fortfarande, runt 27 grader. Fuktigheten har också gått ner. Vi har haft gäster i 4 veckor men nu har de åkt tillbaka och det känns faktiskt lite tomt även om det är skönt när vardagen blir vardag igen. I helgen hade vi också besök, Helena från USA kom över och fick sig en guidad tur runt stan och en kurs i kubb! Tjejerna mot killarna och ja, ni förstår väl vilka som vann, VI tjejer, självklart. Micke hojtade mest att vi körde Borås regler, förstår inte vad han menar, dålig förlorare skulle jag vilja säga!

Hongkongs nationaldag har infallit men inget speciellt firande för oss men det är en av de tre största dagarna på året, tillsammans med Kinesiska nyåret och arbetardagen 1 maj. Mid-autumn festival har också passerat och här brukar vi som jag förra året skrev fira med lyktor och ljus och lite picknick på stranden. Denna dag infaller då månen är som störst. Vi regnade tyvärr bort så det fick bli lite god thai mat hos några vänner tillsammans med familjen Magnusson som var på besök. Detta år åt jag dock "moon cakes" som är en tradition att äta. En slags "muffins" med ägg i mitten. Förra året fuskade jag med godis kakor men i år fick vi ett paket från Peninsula hotell. Dessa i denna lyxiga förpackning, ja, inte så illa.

Vi har varit uppe på Peaken en sväng, denna underbara plats att skåda Hongkong från. Vi träffade även Bruce Lee till allas förtjusan......................ha ha..................................


Vi åkte upp för att avnjuta en underbar middag på det populära stället från Forrest gump, Bubba Gump. Riktigt trevligt. Personalen sjöng för Matilda som fyllde år och vi andra satt och heja på när rödfärgen steg, ha ha..........

Den blåa run forrest run skylten som ni ser i bild, när man vänder blad blir skylten röd och det betyder att man vill något så då kommer de och servar en. Bra system!
I helgen tog vi oss en riktig familje dag och åkte till Stanley. Här handlade vi en vinter jacka till dotterns klassresa nu i November, till Kina. I Kina är tempen liknande som i Sverige, brrrrr..........
På vägen hem åkte vi förbi Hongkongs vackraste strand. Stället heter Shek-O och stranden kallas "rocky bay". Denna strand kallas av Hongkong bona,"Peninsula on the Southern coast of the Hongkong island". Vi håller med! Så vackert och vilket vatten. Barnen sa att det kändes som att vara i Thailand och vi håller med. Även lukten från restaurangerna som grillade var förknippat med Thailand och det turkosa vattnet. Badvakter, vågor, sandstrand, ja, riktigt fint.
Här kan man även se kvalitet på vattnet.

Sist ett litet tips för er som vill hänga på trender. Det finns ett märke som heter Cath Kidston från London. De gör "plast/galon" väskor, sminkväskor i alla dess olika mönster och färger. Jag tror dessa kommer slå stort i Europa med vårt "vatten" klimat. Ida slog till på en när hon var här, kanske hon blev först i Borås, vem vet? Själv håller jag tillgodo med dessa små godingar.


Nästa gång vi hörs får ni en rapport från vår höstlovs resa som vi ger oss ut på nu på Lördag.

Sköt om er alla!

/ Lena