onsdag 24 februari 2010

Tigerns år

Nu är nyårs veckan över och det mesta är tillbaka som vanligt. Tigerns år.
Barnen har varit lediga i en vecka och vi har stannat kvar i Hongkong och gjort lite utflykter.

En utflykt började vi med Ikea, lunch, självklart köttbullar och brunsås, gott, för att sedan
gå vidare till Ten Thousand Buddhas, det är många trappsteg upp till templen. På vägen sitter det Buddhas överallt, i templen är det Buddhas i massor och många bränner på rökelser och ber. En och annan munk möter man som vill ha ett bidrag, munkar arbetar inte och får bara försörja sig genom gåvor. Tydligen så är det en del som klär ut sig till munkar för att sedan tigga, vem vet om han är äkta eller inte? Inte vi, men vi gav en liten slant ändå.

På vägen mötte vi också vildapor, vilket vi inte ens visste fanns i Hongkong. Dessa hoppade runt lite här och där. En lite större modell med rödsprängda ögon började fräsa och gillade oss inte alls. Mannen greppade en spade och var redo att slå om han gick mot anfall men vi klarade oss undan med "bara" några rädda gråtande barn......
Vid ett parti satt det massa Buddhas i en sluttning som fick mig att tänka på näcken?????

Vissa figurer var lite av det läskiga slaget...

Igår var vi på Svenska skolan där vi blev bjudna på semlor. Vi fick bygga ihop vår egen semla och smaska i oss dessa goda bakverk.

Denna veckan har barnen "Green Week" i skolan och allt går ut på att lära sig återvinning och bli så miljövänlig som möjligt. Vi i Sverige är ju ett av värdens ledande land när det gäller återvinning och sopsortering. De har mycket att lära om återvinning i Hongkong/Kina. De återvinner inte ens batterier, eller har de i speciell sortering. Vi har laddningsbara batterier i hemmet och försöker bidra till så bra miljö som möjligt. I morgon har barnen "byta sak" dag och det ingår i återvinning/återanvändning. Då får man lägga en leksak/bok eller vad man vill ge bort i ett visst klassrum och sedan får man själv välja någon annan sak.

Sist men inte minst vill jag dela med mig av vår natur här. Jag får massor med snöbilder mailat, tack och det ser kallt och mycket ut! Här har det faktiskt också varit kallt under nyårs veckan men det gillar Kineserna då detta betyder lyckligt år. Så om ni tänker lycka när ni ser all denna snö och känner kylan så har ni nog många lyckliga stunder att se fram emot!
Nu har dock våren kommit med idag sina 24 grader och det känns skönt att veta att man går mot varmare tider, önska jag kunde dela med mig av värmen till er alla, men ni får njuta lite av dessa fina blommor jag fotade på väg hem från skolan idag. Trädet är nyårs träd med kuvert med pengar i som jag skrev om förra gången.


Jag måste skicka med denna sista bild också på telemannen, tydligen var det något fel? Men vad? Telia hjälp......


Skotta lugnt och sköt om er, Lena

onsdag 10 februari 2010

Chinese New Year


Kung Hei Fat Choi - Happy Chinese New Year
Från Oxens år in i Tigerns år. Nu på Söndag den 14 - alla hjärtans dag, men även den största dagen på året i Kina. Nyår. Nyåret infaller alltid andra nymånen efter vintersolståndet, mellan den 21 januari till 19 februari, i år den 14 februari. Nu städas stan inför alla festligheter och fira gör man stort. Enda veckan många Kineser har semester och alla vill åka till sina familjen så det är helgalet att ge sig ut på resa under denna veckan, mycket folk och tokdyrt. Det sägs att 90% av kineserna sitter med sina familjer och tittar på nyårsgalan på tv, med kända artister, uppträdande mm mm. På landet vid midnatt smälls det massor med raketer då det oftast är förbjudet i städerna. Många smäller dock smällare inne i sina lägenheter där det dock är lagligt?
Det är också vanligt att man försöker släcka smatterbanden med bara händerna?
Första dagen på det nya året går folket omkring till vänner och släkt med frukt, vin och godis för att "hälsa in" det nya året. Barnen, chefen eller de anställda får små röda kuvert med en liten peng i. På självaste nyårs kvällen åker mannen iväg på jobb till Indien och vad förväntar sig då alla flygvärdinnor? Jo självklar ett litet kuvert från kapten! Det blir ca. 17 kuvert. Straffet för att jobba på nyår! Det röda kuvertet kallas hongbao.



Jag har köpt en lyckokatt till hemmet. Detta är jättevanligt i asien att ha denna lilla eller
stora, välj själv, katt sittande innanför dörren och vinka gör den. Brukar vara helt i guld men tyckte denna passade hos oss. Jag var dock ensam i familjen att gilla min lyckokatt så den får stå i köksfönstret. Vem vill inte ha lycka i livet?



Självklart måste man följa seden där man är och därför har jag även inhandlat ett fantastiskt litet mandarinträd som står på balkongen. Dessa träd ser man överallt. Formen och färgen symboliserar solen och yang. Principen som står för positiv och generativ kraft i naturen, som i slutändan symboliserar lycka - gut, på kantonesiska. I sängen hos barnen på nyår, brukar de placera dessa små röda kuvert tillsamman med ett par apelsin/mandariner för att då ge, dai gut lai se - Lycka och goda affärer. Detta ska mina barn få och jag önskar dem alla lycka i värden!



Vi har också under månaden hunnit med lite födelsedagar. Sonen fyllde 8 år, det firade vi med bowlingkalas och marängsviss. Senare på kvällen var vi vuxna på en 50 års fest, värsta sjöslaget! Raj, raj........Förfesten hölls hos våra vänner Wilson. Festen gick vidare under kvällen till en hyrd restaurang som vi åt och drack gott på, tack Jocke! På kortet är det födelsedagsbarnet tillsammans med oss tjejer.



Även jag har firat födelsedag. Jag önskade mig inget annat än att äta lite gott med mannen och det kan man lugnt säga att man fick göra. Fick veta på morgonen att jag inte fick ha på mig jeans och att vi skulle in till stan med 11 båten. Väl inne åkte vi till The Peninsula, ett av värdens lyxigaste hotell. Väl här åkte vi upp på taket och där stod den och väntade, helikoptern!
Jag hade just fått en rundvandring över Hongkong i helikopter, ollalla.......men tyvärr så var det så dimmigt denna dag så vi valde att boka om efter pilotens rek. till en annan dag. Men vädret fortsätter att vara dimmigt så vi har inte kommit upp än, men den som väntar på något gott.....
Vi åt gott på ett franskt ställe, lyx! Sedan åkte vi in till Soho och tog en drink tillsammans med en kompis, japp det var denna dag, men fantastiskt trevlig. Ribban ligger ju högt så man kan ju undra vad som händer när man fyller 40 om typ 4 år.........



Har även fått vårt fantastiska Kina skåp som vi har beställt. Sonen fick en liten byrå. Vi tog bort vår "disco" duschkabin med radio, lampa mm mm i, och in med ett förvaringsskåp. Det är alltid brist på förvaring här när man bor lite mindre. Visst är de fina?



Många tycker till om att jag skriver för sällan, jättekul, tack alla. Men målet med bloggen var att få till ett inlägg i månaden, vilket jag har lyckats med. Faktum är att jag lever ett vardagsliv här också med lämna barnen i skolan, hämta barnen, läxor, mat, handla mat, tränar. Barnens läxor kan ta upp till tre timmar då de har flera stycken och sedan är det god natt. Jag känner att det är så ointressant att veta vad vi äter till middag mm mm, men visst kan jag försöka få till något extra inlägg. Jag har denna veckan också gjort färdigt mina nya silverarmband, vad tycks? Helt i 925 silver och stansat på med valfri text. Till henne eller honom. Är det någon som vill beställa, hojta, 450 kr.


Nu önskar jag Er alla ett riktig gott nytt år och en trevlig alla hjärtans dag!
Ett stort Grattis till Sabina och Stefan som blev Larséns denna dag och inte minst grattis till
kusin Håkan, han fick ett nytt hjärta denna dag för många år sedan och med detta tickande i kroppen fick Håkan en ny födelsedag, Grattis, We love you!

/ Lena