söndag 9 augusti 2009

Miljö och Transport


Hongkong har de senaste dagarna har varit fruktansvärda! Då pratar jag miljön. Detta är ett av Hongkongs största problem (enligt mig). Föroreningen ligger som en grå/disig hinna över hela Hk. Vi brukar kunna se över till Central från oss här på ön, men dessa dagar är detta ett minne blott och det sticker i näsan när man försöker andas in luften.Bilden är från stranden och här är det oftast underbart att blicka in mot Hk ön. Det sägs att politikerna och myndigheterna har börjat se över detta problem, känns bara att det är lite sent!
Men....dock så har det hänt lite sedan vi bodde här senast 2001. Då fanns det inte återvinning och miljöfrågor var inget man hörde eller såg något om. Nu försöker de med ett grönare Hk. Tydliga åtgärder som jag kan se är, just återvinningen av flaskor, plast och papper. Bussar får gå på tomgång endast 2 minuter. De tar betallt för matkassarna, 50 öre. Man ser dock att människor vill försöka få till ett grönare Hk, genom att återvinna och tygpåsar till affären är i nästan varje mans hand. Läste igår även att i stan ska de stänga de mest trafikerade gatorna. Miljöbilar vore en bra investering här. Miljön i centrum är 6 gånger värre än för 7 år sedan, men på öarna är det fortfarande ganska ok, man vill ju intala sig det iallafall.

Dessa senaste dagarna har vindarna från Kina blåst in över oss och här pratar vi om 1000 tals fabriker som spottar ut förorening. Värmen i kombination med diset gör att man trånar efter alperna och bara vill ta en djupt andetag!

Vi har värsta luftrenaren inne och trots allt så är det många timmar man sover och vistas inne.
Det är det bästa vi kan göra här för oss själva.

Har också funderat lite över var allt skräp tar vägen, har aldrig hört talas om någon soptipp, kanske jag inte vill veta trots allt!Vi bidrar iallafall inte med bilavgaser. Vi äger ingen bil. På vår ö får bara bussar, hire car=stor taxi, golfbilar och vissa bilar som bud, leveransbilar mm köra. Vi åker mycket buss.
När vi ska in till stan tar vi oftast denna båt. Det tar 30 minuter.

Vi åker en del spårvagn också och systemest här är mycket bra och enkelt att åka med. Tunnelbane vagnarna är helt öppna från början till slut och det är häftigt att se när tåget svänger. Finns också ett octopus kort som liknar svenska busskort men man laddar dessa i tex. 7 eleven eller i tunnelbanan. Sedan är det bara att åka, buss, tunnelbana, båt eller handla med ett och samma kort, mycket praktiskt.

Mellan Central och Kowloon ön tar man Star Ferry, en gammal känd båt som känns så kinesisk. Det är billigt att åka, ca 2 kr och resan tar 10 min. Att se Hk från denna båt är en av mycket vackert.
I stan ska man försöka ta denna klassiska gamla dubbeldeckade spårvagn. Billigt och den går längs gator så det är lätt att hoppa av om man ser något intressant. Det guppar och hoppar en del men är ganska kul.

Sist men inte minst tycker jag att rulltrappan är ett måste. Världens längsta utomhusrulltrappa,
med sina 792 meter. Mellan 06 - 10.20 går rulltrappan endast neråt, resten av dagen rullar den uppåt. Sabina, min kära vän, var med för några år sedan då vi rullade upp. Sedan rullade vi in i partydimman, men det är en annan historia......

Tänk på att rädda världen, återvinn och lär era barn detta.

PS. Ni som känner mig, flygtrafiken kommenterar jag inte av personliga skäl!

/Lena

lördag 8 augusti 2009

Australien

Hej alla!

Det var ett tag sedan men nu är jag på banan igen!
Vi har varit på semester, i Australien. Helt fantastiskt. Det är ju inte så lång resa, från HK till
Brisbane som vi flög till är det ca. 8 timmars flygtid. Vi bestämde oss bara några dagar innan avgång att Australien skulle vara kul att se lite mer av, så fick det bli. Vi hade inte några direkta planer utom kollade lite på nätet innan. Vi hyrde en bil när vi landat och for till The Gold coast som ligger på östkusten i Queensland, även kallat surfers paradise. Ni hör kanske på namnet att detta är ett mecka för surfare. Stranden är fantastisk, 5 mil lång och en och annan surfare.



Nu är det vinter i Australien, ca 20 grader dagtid och kvällen runt 9. Kallt tyckte vi! Här såg man verkligen olika stilar, turister med shorts, andra med Uggs - som verkar bli jätte stort igen! Dessa mocca stövlar som är bara som de är !! Jag har varit ägare tidigare till dessa, men är det dock inte längre och kommer inte bli det igen, tror jag, man ska ju aldrig säga aldrig!

Här besökte vi Queensland Number One, eller Q1 som denna skyskrapa även kallas. Värden högsta bostadshus. 323 m högt med 77 våningar, vilket man når högsta våningen på 43 sekunder. Fantastisk utsikt över hela stan och stranden, verkligen värt ett besök.


Vi besökte även en laser värld som barnen tyckte var kul, man gick då olika banor i mörker.
En hel dag vandrade vi i en nöjespark. Här kunde man klappa rockor, åka karuseller och se på vatten show. Även ett jätte akvarium med haj, sköldpaddor, rockor och andra fiskar fanns på plats.

Men höjden av hela resan tyckte nog hela familjen var besöket på Australia Zoo - Home of the crocodile hunter! Detta Zoo drevs tidigare av Steve Irwin som älskade sina djur och har spelat in många djurfilmer, tyvärr avled han under en filminspelning av ett stick av en rocka, rätt i hjärtat. Hans fru och barn driver idag vidare detta fantastiska Zoo. Inte så stort men som vi Svenskar brukar säga, lagom. Här fick barnen hålla i orm, koala och vi matade kängururna direkt från handen, helt fantastiskt!Åkte sedan vidare till längs stora Barriärrevet till Sunshine Coast. Här vet vi inte vad som hände!? Svårt att hitta något bra ställe att bo på, maten, Stranden? Som sagt, här är det bara ett stort frågetecken för oss. Vi gillade det inte alls. Kanske var vi inte på rätt ställe?
Vi kände att nu räcker det för denna gång så efter en vecka var vi riktigt nöjda med de andra guldkornen. Ser ni den lilla känguru bebisen i pungen, är det inte gulligt!

Hemma i några dagar och sedan körde vi sista resan på semestern och den gick till favoriten, Thailand. Vi pratar mycket att åka till andra ställen men faller tillbaka hela tiden till just Thailand. Vi pratar bara om en restid på 3 timmar. Även här hyrde vi bil och åkte runt lite, men
vi var inbokade på samma ställe alla nätter. Phuket är mycket lugnt nu under lågsäsong. Det är nu man kan göra fynd, billiga boende, maten och utflykterna är också billigare. Inte så mycket turister som under Svenska vintern. Här latade vi oss med sol och bad på dagarna och ja, kvällarna blir det inte så mycket party heller!

Pratade idag med en granne i huset som är en fd. polis. Bott i Hk i över 30 år. Han berättade att just i vårt hus som vi bor i nu, bodde prins Joacim av Danmarks fd. fru Alexandra,när de träffades! Visste att hon kom från HK men inte att hon hade bott på samma del av ön som vi, samma hus! 8e våningen, vi bor på 16e våning.


Nu snart börjar allvaret med skola och vardag.

Jag säger hej så länge / Lena